top of page
  • ilkercankoclu

Covid-19 ve Eğitim Dünyası

Güncelleme tarihi: 28 May 2020

Koronavirüs, ilk olarak Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmış sonrasında ise hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Virüsün yayılmasıyla birlikle hayatımızın her alanı değişmeye başladı. Koronavirüs; sağlık, ekonomi, spor, sanat ve kültür başta olmak üzere birçok alanı etkilemiştir ve etkisini azaltmaya başladığı bu günlerde de etkilemeye devam etmektedir. Ülkemizde ise 11 Mart 2020’de ilk yeni tip koronavirüs tanılı bir hasta olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Aynı gün WHO, koronavirüsün pandemik bir hastalık olduğu açıklamasını yaptı. Bu açıklamadan sonra hayatımız tamamen değişmeye başladı. Özellikle; okul, cami, toplantı salonları gibi yerlerin bu süreçte nasıl değişebileceği tartılışmaya başlandı.

Covid-19’un etkisiyle büyük değişikliklere uğramış sekörlerinden başında,eğitim geliyor dersek yanlış olmaz. Koronavirüsün Çin'de ortaya çıkmasıyla Çin’de okullara ara verilmişti. WHO’nun açıklamasından ve virüsün gittikçe yayılmasının etkisiyle 188 ülkede okullarda eğitime ara verildi. UNESCO’nun yaptığı açıklamaya göre koronavirüs etkisinde yapılan tatillerden bir buçuk milyardan fazla öğrenci etkilenmiş. Eğitime ilk ara verilen ülke olan Çin’de, eğitimin sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için yeni bir bulut tabanlı, çevrimiçi öğrenme ve yayın platformu geliştirildi. Diğer ülkeler de eğitimin aralıksız devam etmesi için çalışmalar yapmaya başladılar. Ülkemizde ise beklenen ara haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. İlköğretim , ortaöğretim ve liseler 1 hafta, üniversiteler ise 3 hafta tatil edildi.

MEB’e bağlı kurumların EBA sistemiyle eğitime devam edeceği açıklandı. Bu süreçe destek amaçlı TRT tarafından eba kanalları yayın hayatına başladı. YÖK Başkanı Saraç, üniversiteler için bahar döneminin fiziksel derslerinin tamamen bittiğini açıkladı. Bu süreçte derslerin online olarak uzaktan eğitimle devam edeceğini, uygulamalı derslerin ise Yaz'ın yapılacağını söyledi. Resmi kanalların dışında bazı eğitimler ise; Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts gibi online platformlarda yapılıyor. Harvard Üniversitesi Küresel Eğitim ve İnovasyon Merkezi tarafından yapılan araştırmalarda; verilecek uzaktan eğitimlerde, teknolojik altyapının ulaşılabilirliği, öğrencilerin ruhsal sağlığının ele alınması, dijital olan ve olmayan aktivitelerin doğru bir şekilde dengelenmesi ve teknolojik altyapının yönetilmesi gibi başlıkların göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi. Bu derse girecek öğrencilerin ailelelerinn sosya-ekonomik durumları, ev ortamlarının uygun olmaması gibi olumsuzluklar,öğrencilerin uzaktan eğitime eşit şekilde erişememesi sağlayacaktır.

Evde kalan öğrenciler, sağlık sorunları ve psikolojik sorunlarla karşılaşabilirler. Öğrencilerde; kaygı, stres ve motivasyon eksikliği oluşabilir. Pandemi döneminde okul çağındaki çocukların psikolojik durumları hakkında yapılan araştıramalardan bazı notlar paylaşacağım. Bu süreçte en büyük sorun olarak çocukların kesintisiz evde olma hali olarak ele alınmış. Aileler çocuklarıyla bu kadar evde kalmaya hazır değilken bu durumu yaşamaya başladılar. Diğer bir sorun ise;çocukların koronavirüs ile ilişkileri ve kaygıları. Evde kalan öğrenciler, hem gelecekleri hem de dünyanın bu salgından nasıl etkilenceği konusunda kaygı duyuyorlar, bu da eğitimlerini etkiliyor. Son olarak ise yetişkinler ve ebeveynlerin kaygılarını çocuklarını etkilemeyecek şekilde yaşamaları gerekiyor.

46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page