top of page
  • ilkercankoclu

GÖSTERGEBİLİM I

Bilgisayar ve internet; teknolojinin yeterince gelişmediği zamanlarda büyük bir hayal ve idealdi. Önce bilgisayar sonra internet, akıllı cep telefonları derken insanların hayalleri bu icatlarla birlikte gerçekleşmiş oluyordu. Dünyamız hızla çağa ayak uydurmaya başladı ve sanki çok uzun yıllardır bu teknolojinin içindeymişiz gibi insanlar, bu çağa olağanüstü hızla adapte oluyorlardı. İlk zamanlarda çok faydalı ve insan hayatını son derece kolaylaştıran icatlar, daha sonradan kötü yönlerini göstermeye başladılar. Özellikle genç nesiller büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldılar: Teknoloji bağımlılığı. Eskiden mucize gözüyle bakılan internet; yeni nesilleri hızla içine çekiyor ve onlara kendi istedikleri gibi bir birey olma yolunda çeşitli bilinçaltı mesajlar veriyorlardı.


1.GÖRSEL:

İlk görsel bir rehberlik servisi tarafından hazırlanmış. Görselin altına şöyle bir not düşülmüş: Teknoloji bağımlılığı; psikolojik, sosyal ve duygusal sorunlara yol açar. Bu çalışma bir görsel çalışma ve görselden yola çıkarak anlam çıkarmamız gerekiyor. Çalışmada ki gösterge özel bir rehberlik servisi tarafından hazırlanmış bir görsel. Görselde, bilgisayarın başında oturmuş bir çocuk var, arkasından bir kadın onu bilgisayardan çekmeye çalışıyor fakat çocuk bu durumda bile klavye kullanmaya çalışıyor. Çizilmiş şekilde gördüğümüz bu durum çalışmanın gösterenidir. Bu görselde bir teknoloji bağımlılığı olduğunu anlayabiliyoruz. Görsel bize teknoloji bağımlısı bir çocuğu bu bağımlılığından kurtarmaya çalışan bir anne gösteriyor. Bu görselini gösterileni de budur.


2.GÖRSEL:

İkinci görsel ise teknoloji bağımlılığı hakkında düzenlenmiş bir resim yarışmasında resmedilmiş. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte teknoloji bağımlılığı cebimize girmiş durumda. Çoğumuz telefonlarımızda kontrol edemediğimiz şekilde zamanlar geçiyoruz. Sıkıldığımızda ilk kaçış olarak internete sığınıyoruz ve bunun da en kolay yolu cep telefonlarımız. Bu çalışmada da gösterge çizilmiş bir resim. Gösteren olarak ise cep telefonuna zincirlenmiş bir insan görüyoruz. Bu cep telefonuna zincirlenmiş insan görseli bize gösterilen olarak teknoloji bağımlılığını gösteriyor.




9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page